"Am 61 de ani. Sunt un om mort", ne spune Constantin T., una dintre cele 200 de persoane care erau vineri dimineaţă la coadă la Bursa locurilor de muncă organizată de Agenţia Municipală pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bucureşti (AMOFM). A absolvit TCM-ul "pe vremea lui Ceauşescu" şi spune că de şase luni îşi caută un loc de muncă. "Am lucrat mulţi ani ca inginer la o firmă elveţiană. Mi-a ajuns până aici", spune ducându-şi mâna la gât, adăugând că "am făcut de toate, numai faianţă nu am pus".
"De la 40 de ani suntem morţi", îi răspunde vecinul său de coadă. Are 51 de ani şi spune că din 2001 îşi tot caută un loc de muncă. "Între timp, am fost şi agent de asigurări. Doi ani le-am făcut prietenilor poliţe de asigurare. Am fost şi electrician şi poliţist comunitar. Ba am făcut şi un curs la AMOFM, pe resurse umane. A fost foarte bine dar când m-am dus să mă angajez au zis că nu mă pot angaja, pentru că nu am experienţă", povesteşte el.
Candidaţii au la dispoziţie aproape 1.000 de locuri de muncă, oferite de 40 de firme, deşi AMOFM a contactat 700 de angajatori pentru organizarea bursei locurilor de muncă. Cele mai multe locuri de muncă oferite sunt în domeniul asigurărilor, pază şi protecţie, servicii, confecţii.
Reprezentanţii patronatelor spun că este nevoie de reluarea creşterii economice pentru a trece la noi angajări. "Acum câteva luni un reprezentant al OECD a spus că numărul locurilor de muncă va începe să crească la 18 luni de la reluarea creşterii economice. În România, conform unui sondaj INS recent, managerii au declarat la unison că nu îşi propun deocamdată să facă angajări pentru că nu sunt convinşi că semnalele pozitive arată o creştere de durată, stabilă", a explicat pentru gândul Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
Şi-a dat demisia după 7 ani de muncă la Primăria Se