Foto: Reuters „Măcelarul din Balcani”, alias generalul Ratko Mladici, fostul lider militar al sârbilor din Bosnia, a fost arestat, ieri, într-o acţiune desfăşurată într-o localitate situată nu departe de graniţa cu România. Arestarea lui Mladici ridică, în fine, un obstacol major din calea aderării Serbiei la Uniunea Europeană, care se aşteaptă acum să i se recunoască statutul de candidat la aderare. Mai rămâne de rezolvat încă o problemă, spinoasă, cea a relaţiilor cu Kosovo, pentru ca drumul Serbiei către UE să fie unul lin şi fără probleme. Anunţând arestarea fostului lider militar sârb bosniac, preşedintele Serbiei, Boris Tadici, s-a declarat convins că astfel „s-a deschis calea către dobândirea statutului de candidat pentru Serbia, pentru negocieri şi apoi aderare la UE”.
Cert este că arestarea lui Mladici a fost salutată de comunitatea internaţională, de la Naţiunile Unite şi până la NATO sau Uniunea Europeană, trecând prin SUA, Italia, Marea Britanie şi Suedia, toate ţările salutând la unison vestea. Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat chiar că este „o zi istorică”.
Mladici a fost arestat după ce a reuşit ca timp de aproape 16 ani să se ascundă, el fiind acuzat că ar fi unul dintre principalii artizani ai războiului din Bosnia, în care au fost ucise, între 1992 şi 1995, peste 200.000 de persoane, potrivit AFP.
Arestarea sa şi a lui Goran Hadzici, fost lider al sârbilor din Croaţia, căutat, în continuare, de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, constituie o condiţie esenţială, avansată de europeni, pentru o apropiere a Serbiei de Uniunea Europeană (UE).
Mladici, în vârstă de 69 de ani, a fost inculpat de TPIY pentru genocid, crime de război şi crime contra umanităţii, după 1995. Extrădarea lui către Haga, unde se află sediul Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, ar putea dura până