Statele europene consideră numirea ministrului francez de Finanţe, Christine Lagarde, la conducerea Fondului Monetar Internaţional (FMI) ca o afacere încheiată, după ce secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton, a salutat candidatura, a declarat un oficial european pentru AFP, informează Mediafax.
"Lagarde? E o treabă încheiată", a spus înaltul oficial, prezent la reuniunea G8 de la Deauville, Franţa.
Ministrul britanic de Finanţe David Cameron a afirmat că a constat "un suport foarte puternic pentru candidatura lui Lagarde într-o serie de discuţii" purtate la reuniunea G8.
"Toată lumea spune că este în mod cert un candidat foarte puternic, întruneşte condiţiile din punct de vedere politic şi al recunoaşterii, nu doar în Europa ci şi la nivel mai amplu", a spus Cameron.
Lagarde, în vârstă de 55 de ani, îşi va începe campania pentru şefia FMI printr-o vizită în India.
"Este un semn al importanţei Indiei pentru Franţa", a spus ministrul Apărării din Franţa, Gerard Longuet.
Tradiţional, Europa a asigurat directorul general al Fondului, iar statele importante din Uniunea Europeană s-au raliat în jurul candidaturii lui Lagarde, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat în SUA pentru tentativă de viol.
Statele emergente au contestat controlul Europei asupra postului de director general, dar nu au reuşit să se ralieze în jurul unui candidat comun.
Clinton a declarat, joi, că deşi SUA nu au adoptat o poziţie oficială, personal consideră binevenită candidatura lui Lagarde.
În timp ce administraţia SUA a afirmat şi despre guvernatorul băncii centrale a Mexicului că ar fi "un candidat credibil", diplomaţii de la întrunirea G8 au interpretat remarcile secretarului de stat ca o victorie a lui Lagarde.
Un important oficial de la Casa Albă a declarat că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a discutat candidatura minis