Patru persoane au fost trimise în judecată în dosarul „Ş pagă la BAC 2010”, printre care fostul viceprimar de la Mavrodin şi soţia şefului de post din localitate. Procurorul de caz susţine că suma „oferită” a fost cuprinsă între 800 şi 1500 lei, însă nu a putut proba implicarea profesorilor corectori.
Dosarul „Şpagă la bac 2010” a ajuns pentru prima dată în atenţia opiniei publice în luna august a anului trecut. La vremea respectivă, reporterii ADS au fost primii care au publicat lista suspecţilor cercetaţi de procurori. La aproape un an de la declanşarea anchetei, după îndelungi investigaţii şi audieri, procurorul de caz, Oviudiu Carmen Toma, ajutat de ofiţerii DGA Teleorman a finalizat dosarul şi prin rechizitoriu a dispus trimiterea în judecată a patru persoane: două eleve care şi-au „aranjat” bacul, o profesoară de la Grupul Şcolar Tehnic (GST) Alexandria şi secretara de la Casa Corpului Didactic, care le-au „ajutat”.
În atenţia anchetatorilor s-au aflat mai mulţi suspecţi, atât din rândul absolvenţilor, cât şi al profesorilor care au participat la prima sesiune de bacalaureat din 2010. Totul a pornit de la o serie de informaţii privind fraudarea examenului de bacalaureat la GST, care au ajuns la urechile oamenilor legii. Aceştia au demarat cercetările şi au pus sub urmărire mai multe persoane.
Elevele şpăgare, femei în toată firea
În lista elevelor suspectate că au dat şpagă la bac s-au aflat: Luminiţa Trîmbez Baysal (39 ani), Ioana Cojoacă (38 ani), Marcela Marfon (40 ani) şi Mihaela Vasilică (44 ani), toate eleve în clasa a XIII-a A, frecvenţă redusă. Deşi pare greu de crezut, aceste femei în toată firea au vrut să treacă examenul maturităţii dând bani. Din interceptările telefonice a reieşit faptul că aceasta le-a fost intenţia înainte de a susţine examenul. Toate aceste „doamne” şi-au luat măsuri de precauţi