Ancheta continuă în Portul Constanţa Sud Agigea. După primul val de arestări ancheta se îndreaptă către eşalonul doi. "Cheia" acestui grup infracţional este tripleta Bogatu-Pilcă-Făinărea. Într-un articol publicat la sfârşitul lunii martie am arătat că Alin Pilcă a condus Direcţia Regională Vamală Constanţa, Marius Făinărea a fost şef al Brigăzii de Supraveghere Vamală Constanţa, Eugen Bogatu a fost şef birou vamal.
Cei trei au părăsit aceste funcţii în urmă cu aproximativ şapte ani şi au lăsat în urma lor un om de încredere în persoana lui Iulian Teşeleanu, fost şef al Vămii Constanţa Sud Agigea, adică punctul de trecere al containerelor.
După ce s-au retras din funcţii, Pilcă şi Făinărea au înfiinţat societăţi profitabile. Grupul de firme Almaterm, Almaholiday, Almaclima sau Sea Container Group sunt numai câteva dintre companiile unde se regăsesc foştii vameşi sau rudele acestora.
Tatăl lui Iulian Teşeleanu se regăseşte şi el printre asociaţii trioului Bogatu-Pilcă-Făinărea. Influenţa asupra vămii a celor trei s-a menţinut prin Iulian Teşeleanu, fostul şef al Vămii Constanţa Sud Agigea până în primăvara anului trecut, acum detaşat la biroul vamal Mihail Kogălniceanu. Este curios că acesta nu se regăseşte printre cei luaţi în primul lot.
Acest grup, compus din Bogatu, Pilcă şi Făinărea este unul transpartinic, valoarea sa a constat tocmai prin influenţa pe care o avea în Vama Constanţa. Senatorul Mircea Banias şi fostul secretar din MAI, Laurenţiu Mironescu sunt sateliţi în anturajul celor trei. Ei au ajuns în prim-plan după ce au ajuns la putere, dar se cunoşteau de mult.
Senatorul Banias, prin influenţa pe care o avea ca preşedinte al organizaţiei judeţene a PDL Constanţa, l-a angajat pe Eugen Bogatu în funcţia de director Domenii Portuare la Compania Naţională Administraţia Porturilor Mari