Parlamentul European se bate pentru a obţine un buget robust al UE pentru următorii ani în condiţiile în care unele state membre doresc o reducere a contribuţiei şi o îngheţare a resurselor.
Comisia specială a Parlamentului European privind stabilirea viitorului buget s-a pronunţat în această săptămână: resursele UE după 2014 nu trebuie îngheţate.
O creştere a bugetului cu minim 5% faţă de perioada 2007-2013 este necesară pentru ca UE să-şi poată atinge noile obiective politice şi economice, spun deputaţii europeni.
Creerea locurilor de muncă, infrastructurile energetice şi finanţarea noilor democraţii din lumea arabă , toate aceste necesită resurse importante.
Pentru moment însă, poziţia unor state membre ca Marea Britanie este intransigentă. Mai multe ambiţii dar mai puţini bani, iată cum s-ar rezuma situaţia viitorului buget.
Parlamentul este determinat să confrunte capitatele pe acest subiect şi să le pună să aleagă la un moment, la ce politici şi ambiţii europene se poate renunţa, în ciuda importantei reprezentate.
Raportul deputaţilor din comisia specială încurajează şi păstrarea unui nivel corect de finanţare a Politicii Agricole Comune şi a celei de coeziune, necesare pentru ţările membre nou venite şi nu numai.
În paralel, comisia de agricultură a Parlamentului a votat şi ea o opinie care încurajează ca tot după 2014, agricultura europeană să benficieze de o finanţare robustă şi de o repartizare echitabilă a subvenţiilor pentru fermieri.
Cele două opinii parlamentare merg exact în sensul celor exprimate de unii comisari europeni, printre care şi cel al agriculturii, Dacian Ciolos.
Dar în urmă cu două săptămâni, comisarul european al bugetului Janusz Lewandovski spunea că mai puţini bani pentru agricultură ar însemna o finanţare mai corectă a dosarelor ca relaţiile externe, energia şi inovaţia. @N_