La Deauville, în Normandia, se încheie vineri reuniunea G8 de două zile organizată de Franţa şi putem spune că acest "summit", pe lângă numeroasele subiecte abordate, a luat şi forma unei conferinţe a ţărilor donatoare: 40 de miliarde de dolari sunt anunţaţi pentru sprijinirea "primăverii arabe". Din multe puncte de vedere acest "summit" 20, este considerat deja un succes.
Putem spune aproape că acest "summit" este un succes personal al preşedintelui Nicolas Sarkozy. Se ştie că preşedintele american Barack Obama, depăşit de marele număr de "summit"-uri la care este invitat, a dorit la un moment dat să fie abandonată formula G8 în favoarea formulei G20, un summit la care sunt invitate şi câteva din marile ţări emergente care contează pe planetă. Şeful statului francez a insistat însă pentru menţinerea acestui nucleu G8 capabil să impulsioneze mai repede unele lucruri, ceea ce s-a şi văzut la Deauville.
Sprijinul ţărilor puternic industrializate este total faţă de democraţiile arabe şi faţă de aspiraţiile spre democraţie din lumea arabă. 40 de miliarde de dolari ar urma să fie orientaţi spre economiile, şi ele în tranziţie, ale ţărilor arabe care optează pentru valorile democraţiei şi ale liberalismului. Aceşti bani vor fi oferiţi în special sub formă de împrumuturi de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, de Fondul Monetar Internaţional şi de Banca Mondială.
G8 doreşte însă să promoveze democraţia şi mai la sud de zona Magrebului, de unde şi prezenţa, astăzi la Deauville, a preşedinţilor din Coasta de Fildeş, Guineea şi Niger. G8 a semnat o declaraţie comună cu mai multe ţări africane, printre care Senegalul, Algeria, Etiopia şi Africa de Sud, salutând progresele diplomaţiei în aceste regiuni şi lansând un apel la întărirea cooperării în lupta împotriva terorismului, a pirateriei şi a traficului de droguri.
Grupul G8 îşi mai