Un dezinteres total din partea guvernanţilor, a Ministerului Sănătăţii aduce medicii – mai ales pe cei tineri – în situaţii imposibile, obligându-i să plece din ţară. Unul dintre cei mai buni formatori pe care îi are Şcoala clujeană de ATI, dna conf. dr. Natalia Hagău, arată, cu argumente convingătoare, aflate, de altfel, la vedere, rădăcinile dezastrului din sistemul medical. O radiografie necruţătoare a realităţilor din spitalele noastre făcută, cu demnitate şi curaj, de un anestezist. Un reportaj de Iftimie Nesfântu. (...)
Un dezinteres total din partea guvernanţilor, a Ministerului Sănătăţii, aduce medicii – mai ales pe cei tineri – în situaţii imposibile, obligându-i să plece din ţară. Unul dintre cei mai buni formatori pe care îi are Şcoala clujeană de ATI, dna conf. dr. Natalia Hagău, arată, cu argumente convingătoare, aflate, de altfel, la vedere, rădăcinile dezastrului din sistemul medical. O radiografie necruţătoare a realităţilor din spitalele noastre, făcută cu demnitate şi curaj de un anestezist.
– Doamnă conf. dr. Natalia Hagău, vă rog, câteva cuvinte despre locul unde ne aflăm şi despre poziţia ocupată de dv.
– Sunt şeful secţiei de Terapie intensivă a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, secţie aflată, ca spaţiu, în Clinica Chirurgie I: 20 de paturi de Terapie intensivă adevărată, aşa cum spunem noi, şi cinci paturi de supraveghere postoperatorie, în total 25 de paturi. Deservim întregul Spital Judeţean şi, în acelaşi timp, clinica Chirurgie I. Internăm politraumă, pacienţi din accidente de circulaţie, de muncă şi casnice... Mai sunt două secţii de Terapie intensivă, la Neurochirurgie şi la Ginecologie. Altfel, ce să vă spun?!... Noi lucrăm mai în umbră... – Povestiţi-mi despre „viaţa“ acestei secţii.
– E o situaţie particulară în România. Terapia intensivă pe care dv. aţi văzut-o şi o vedeţ