„Este o carte care vrea să arate că nu e rentabil să fii sclav şi, dacă, citind ce am scris eu, fie şi numai o singură persoană renunţă la statutul de sclav, atunci consider că a meritat să consacru şase ani de muncă pentru a o scrie", spune Adam Burakowaski, care va fi prezent duminică, începând cu ora 12.00 la Salonul de Carte Bookfest pentru a prezenta acest volum. Pe 30 mai, autorul va lansa cartea la Iaşi.
-Care au fost motivele pentru care aţi ales pentru studiu şi temă de doctorat dictatura comunistă din România? De ce nu comunismul polonez, bulgar sau iugoslav?
În vara lui 1996 am făcut o excursie în România ca turist. Am fost la munte, dar am vizitat şi oraşe. Ţara dumneavoastră mi-a plăcut atât de mult încât i-am învăţat limba, iar mai târziu am început să fiu interesat şi de istoria ei. Şi întrucât întotdeauna m-a preocupat istoria comunismului, m-am hotărât să unesc aceste două opţiuni. Cu timpul am început să scriu şi despre alte ţări ale Europei Central-Răsăritene. Într-o altă carte, intitulată „1989 - Toamna Popoarelor", pe care am scris-o împreună cu Aleksander Gubrynowicz şi Paweł Ukielski, colegii mei de la Institutul de Studii Politice, am redactat capitolul despre căderea comunismului în Bulgaria.
- Cât de mare este diferenţa între lucrarea dvs. de doctorat şi cea prezentă? Aţi adăugat capitole noi sau doar le-aţi dezvoltat pe cele incluse iniţial?
O lucrare de doctorat trebuie să îndeplinească anumite cerinţe, care reprezintă de fapt o povară pentru carte. Tocmai de aceea am hotărât să renunţ la câteva fragmente referitoare la metodologia cercetării istorice. În ediţia românească am eliminat de asemenea anumite note explicative care erau necesare cititorului polonez.
-Spuneţi că v-a fost greu să ajungeţi la documentele de arhivă româneşti, deşi trecuseră 20 de ani de la căderea lui Ceuşescu, şi că î