Presiunile Fondului Monetar Internaţional (FMI) privind demararea procesului de privatizare a combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) până la finalul anului au reaprins interesul investitorilor de pe Bursă pentru acţiunile companiei.
De la începutul lunii, acţiunile Oltchim au crescut de peste două ori, pe fondul unor tranzacţii tot mai mari, iar valoarea companiei a urcat la 88 mil. euro, faţă de 16 mil. euro la mijlocul lunii februarie. Combinatul Oltchim a împlinit ieri 45 de ani, compania fiind una dintre cele mai reprezentative întreprinderi ale perioadei comuniste.
Grupul german PCC, principalul acţionar minoritar al combinatului, încearcă să îşi asigure un avantaj strategic în viitoarea privatizare, cumpărând acţiuni de pe Bursă pentru a-şi consolida poziţia în acţionariat. În ultimele trei săptmâni, PCC a cumpărat încă 3,6% din acţiunile Oltchim pentru 9,5 mil. lei (2,3 mil. euro), majorându-şi participaţia la 15,75%. Investiţia totală a PCC pentru a ajunge la această participaţie se ridică la circa 35 mil. lei (8,5 mil. euro).
Nemţii au intrat în acţionariatul Oltchim în 2007, cumpărând participaţia fondului de investiţii Linsell, administrat de grupul american NCH (Siminel Andrei). În ultimii trei ani, relaţia dintre PCC şi conducerea Oltchim, susţinută de Ministerul Economiei care deţine pachetul majoritar de 55% din acţiuni, a devenit extrem de tensionată. Nemţii au fost tot mai critici la adresa managementului companiei şi au blocat în instanţă sau la Comisia Europeană iniţiativele de recapitalizare a combinatului, motivând că întreaga strategie propusă de Oltchim este greşită. Ei au declarat în numeroase rânduri că Oltchim este o companie cu probleme mari, invocând pierderile din ultimii ani şi datoriile tot mai mari.
Cum explică nemţii investiţiile de milioane de euro într-o companie pe care au criticat-o de atâtea or