Conferinţa din cadrul Târgului Naţional Imobiliar (TNI), desfăşurata pe 26 Mai, la Palatul Parlamentului, a adus în atenţia publicului una dintre cele mai arzătoare probleme ale momentului: măsurile prin care Romania poate deveni mai atractivă pentru investitorii străini, astfel incât să depăşească efectele prduse de criza economic recent experimentata.
La dezbatere au participat dezvoltatori imobiliari de success, români şi străini, precum australianul Andrew Prelea, CEO South Pacific Group şi Dan Ioan Popp, CEO Impact si deţinătorul ansamblului Residential Greenfield. De asemenea, prezidiul care a condus discuţiile a fost completat de consilierul pe problem economice si comerciale din cadrul ambasadei Greciei in Romania, Effrosyni Mita şi Sofronis Strinopoulos, reprezentantul Camerei de Comert si Industrie Eleno-Romane.
Potrivit lui Ionuţ Butoi, presedintele Asociatiei Imobiliare Romane (AIR), piaţa de real estate din România dă semne de revenire, iar investitorii străini se arată din nou interesaţi de terenurile şi de proprietăţile din această regiune.
Unii dintre cei mai activi dezvoltatori prezenţi pe piaţa românească sunt grecii, care contribuie în prezent cu peste 3,5 miliarde euro în economia românească, conform spuselor doamnei Effrosyni Mita. Potrivit acesteia, numărul companiilor greceşti de pe piaţa românească a crescut semnificativ în ultima perioadă, pe toate ariile de activitate din sectorul de real-estate. Dezvoltatorii, consultanţii şi brokerii eleni de real estate şi-au continuat activitatea chiar şi în timpul recesiunii, în nenumărate oraşe din ţară.
Sofronis Strinopoulos a ţinut să precizeze că piaţa imobiliară din Romania, unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei, a ajuns la un nivel normal, proprietăţile fiind tranzacţionate la preţul lor real. Criza economică a stopat creşterea artificială, cauzat