Pregătirea se impune pentru că echipamentele hidraulice sunt tot mai frecvente în toate domeniile de activitate în timp ce numărul specialiştilor a scăzut
Astăzi, de la ora 11.00, la Camera de Comerţ şi Industrie din Râmnicu Vâlcea s-a lansat un proiect finanţat cu fonduri europene care îşi propune să formeze 460 de angajaţi în domeniile mecanic şi hidro-pneumatic. Dr. ing. Petrin Drumea, directorul Institutului de Cercetări pentru Hidraulică şi Pneumatică, prezent la lansare, ne-a spus: „Toate maşinile, autobuzele, camioanele, tractoarele, liniile de asamblare au sisteme de acţionare hidraulică sau pneumatică. Dacă până în 1989 avem peste 30.000 de specialişti în hidraulică şi pneumatică, acum dacă mai sunt 3.000 de specialişti. Lucrătorii specializaţi au ieşit la pensie şi acum nu mai are cine să se ocupe de mentenanţă". Pentru a fi reparate utilajele aduse din străinatete sunt chemaţi muncitori specializaţi din alte colţuri ale lumii.
Vâlcenii şcoliţi pot lucra în domeniul hidraulicii în toată Europa
Muncitorii care se vor înscrie se vor forma la nivelul de bază în aceste domenii. Ei tebuie să fie lăcătuşi mecanici. „Deşi îi vom şcolariza la nivelul de bază, foarte uşor pot obţine apoi nivele 1, 2, 3 de specializare şi astfel aceştia pot lucra în domeniul hidraulici, în toată Europa" , a mai spus directorul Drumea. Cum societatea Hervil, din Râmnicu Vâlcea, este una etalon în domeniul Hidraulici, directorul adj. Octavian Ganea, ne-a spus: „Retehnologizarea a presupus maşini de mare performanţă dar şi un număr redus de oameni care le deservesc. Cu toate acestea la confluenţa dintre partea electrică şi cea hidraulică s-a născut mecatronica, iar specialişti sunt tot mai puţini. Noi avem schema de muncitori ocupată".
Proiect de 3 milioane euro
Proiectul fianţat de Fondul Social European se desfăşoară în Centrele reg