Programul economic al USL, prezentat vineri, prevede menţinerea plafonului de 16% pentru veniturile salariale ce depăşesc 1600 de lei pe lună, în timp ce veniturile mai mici se impozitează diferenţiat, cu cote de 8-12%, informează NewsIn.
Sub titlul "Un sistem fiscal stimulativ, echitabil şi predictibil", USL propune păstrarea plafonului de 16% şi introducerea unui impozit diferenţiat pe venitul salarial cu deductibilităţi fiscale. Astfel, pentru venit salarial până la 800 de lei pe lună se aplică o cotă de 8%, pentru un venit între 800-1600 de lei pe lună se aplică o cotă de 12%, iar pentru venitul peste 1600 de lei - cota este de 16%.
"După 4 ani de mandat, TVA va reveni la nivelul de 19%", se mai consemnează în programul USL.
Uniunea propune deduceri din impozit - jumătate din plata pentru pensia privată (pilonul III) şi asigurări private de sănătate, cu un plafon stabilit -, in troducerea unei suprataxări a tranzacţiilor speculative, alinierea la media europeană a redevenţelor încasate de stat ca urmare a concesionării activelor statului.
Programul USL prevede, la capitolul măsurilor de stimulare a sectorului privat, o cotă redusă de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume, fructe proaspete - TVA 24%, din care 9% către buget şi 15% dedus producătorului.
Uniunea se angajează la stabilirea unei cote reduse de TVA la producţia de cereale, pâine, carne proaspătă, lapte şi legume, fructe proaspete (TVA 24%, din care 9% către buget şi 15% dedus producătorului).
De asemenea, USL îşi propune stimularea asocierii în agricultură, dar şi un program de dezvoltare a reţelei naţionale de colectare, depozitare şi prelucrare a produselor agricole.
Programul economic al USL, prezentat vineri, prevede menţinerea plafonului de 16% pentru veniturile salariale ce depăşesc 1600 de lei pe lună, în timp ce venitu