Statul român ar trebui să se transforme într-un comerciant de active dacă dorește să obțină banii propuși din privatizare și să eficientizeze companiile pe care încă le deține.
Reducerea pierderilor și a arieratelor este una dintre condițiile pe care Fondul Monetar Internațional (FMI) le-a impus Guvernului român în ultimul acord semnat. Prin privatizare (totală sau parțială), prin închiderea societăților care nu mai pot fi rentabilizate, prin schimbarea managementului de stat cu unul privat. Trecând peste aberațiile care apar inerent în astfel de programe (cum este schimbarea managementului CEC Bank, management, de altfel, privat și eficient), măsurile sunt printre puținele care pot elimina găurile din economie.
Este însă interesant de văzut și câți bani ar putea obține Guvernul prin vânzarea unor pachete de acțiuni ale unor companii profitabile și în prezent.
Este vorba de miliarde de euro doar din vânzarea unor participații.
Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Transgaz, Transelectrica și Romgaz sunt câteva dintre societățile care au balanțe financiare pozitive și sunt atractive pentru investitori. Programele de vânzare clar anunțate prevăd vânzarea a circa 10% din Petrom și a câte 15% din Transelectrica, Transgaz și Romgaz.
Petrom, cea mai sigură vânzare
Cea mai avansată este oferta secundară de la OMV Petrom, unde acțiunile statului ar trebui să ajungă în piață în următoarele luni. Pentru celelalte companii din portofoliu, lucrurile stau mai prost, în sensul că o companie cu pierderi nu se califică pentru o listare la bursă. Ceea ce înseamnă că statul român ar trebui să găsească alte soluții pentru acoperirea acestor găuri, în principal prin separarea celor viabile de cele imposibil de revitalizat.
„Noi am vrea să listăm toate companiile din portofoliul Fondului Proprietatea, însă nu toate îndeplinesc condițiile de lista