Summitul G8 din Franta s-a încheiat vineri cu un mesaj clar în ceea ce priveşte viitoarea conducere a FMI. Statele europene o susţin pe franţuzoaica Christine Lagarde, iar SUA, deşi nu au până acum o poziţie oficială, par sa fie de acord cu această propunere. Secretarul de stat al SUA, Hillary Clinton a salutat candidatura ministrului francez de Finanţe la conducerea Fondului.
“Candidata Europei, Christine Lagarde, era deja creditată cu cele mai mari şanse să ocupe postul de director al FMI, iar odată cu susţinerea care vine şi dinspre Washington lucrurile sunt clare”, a declarat un oficial european pentru AFP.
Ministrul britanic de Finanţe David Cameron a afirmat că a constat "un suport foarte puternic pentru candidatura lui Lagarde într-o serie de discuţii" purtate la reuniunea G8.
Tradiţional, Europa a asigurat directorul general al Fondului, iar statele importante din Uniunea Europeană s-au raliat în jurul candidaturii lui Lagarde, după demisia lui Dominique Strauss-Kahn, arestat în SUA pentru tentativă de viol.
Statele emergente au contestat controlul Europei asupra postului de director general, dar nu au reuşit să se ralieze în jurul unui candidat comun.
Clinton a declarat, joi, că deşi SUA nu au adoptat o poziţie oficială, personal consideră binevenită candidatura lui Lagarde.
În timp ce administraţia SUA a afirmat şi despre guvernatorul băncii centrale a Mexicului că ar fi "un candidat credibil", diplomaţii de la întrunirea G8 au interpretat remarcile secretarului de stat ca o victorie a lui Lagarde.
Un important oficial de la Casa Albă a declarat că preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, a discutat candidatura ministrului francez la şefia FMI cu preşedintele SUA, Barack Obama, însă acesta din urmă nu s-a pronunţat în favoarea lui Lagarde.
Summitul G8 din Franta s-a încheiat vineri cu un mesaj clar în ceea