Europarlamentarul Iosif Matula a povestit la Întâlnirile Ziuaveche.ro cum se lucrează la Bruxelles. ”Totul este foarte bine reglementat în instituțiile europene. Vorbim de așa numita birocrație europeană, care poate părea uneori excesivă, dar care ne plasează pe toți pe picior de egalitate. Știi sigur că, dacă vei urma cei câțiva pași recomandați, îți vei atinge obiectivul”, spune Iosif Matula.
Ziuaveche: Când aţi văzut pentru prima oară oraşul Bruxelles?
Iosif Matula: În Belgia și, respectiv, Bruxelles, am venit încă înainte de a deveni europarlamentar, în calitate de președinte al Consiliului Județean Arad, în cadrul unor parteneriate cu administrațiile belgiene. Cât despre Parlamentul European, am avut ocazia să-l vizitez cu o lună înaintea confirmării mele oficiale în plenul acestei instituții, ocazie cu care mi-am putut forma o opinie despre ceea ce înseamnă muncă în instituțiile europene.
ZV: Ce aţi făcut în prima zi ca europarlamentar?
IM: Prima zi la Parlamentul European a fost dedicată unor proceduri administrative în vederea confirmării oficiale ca europarlamentar, a preluării biroului și acreditării asistenților de la birourile din Bruxelles și Strasbourg. Cel mai important moment, însă, din punct de vedere simbolic, a fost validarea în plenul legislativului comunitar, la Strasbourg. Trebuie să precizez că am preluat funcția alături de alți câțiva colegi, în urma alegerii în parlamentul de la București a unora dintre europarlamentarii români, după scrutinul legislativ de la finele anului 2008.
ZV: Este o condiţie sine qua non ca un europarlamentar să cultive sentimente patriotice?
IM: Din punctul meu de vedere, da. E vorba de un nou model de patriotism, care lasă loc și ideii europene. Aceasta, după cum știți, își arogă un număr de atribuții care aparțineau, anterior, statelor naționale. Dar la Bruxelles activează ș