Pământul arde mocnit la Andreiaşu de Jos, iar flăcările jucăuşe oferă un spectacol fantastic după lăsarea serii. Zona are un potenţial turistic neexploatat. Chiar dacă zona este superbă, puţini turişti ajung aici. Andreiaşu e însă o destinaţie perfectă pentru o excursie de câteva ore.
Andreiaşu de Jos. O localitate aflată la 37 de kilometri de Focşani ascunde în spatele peisajelor superbe un fenomen spectaculos: câmpul cu cele mai multe focuri vii din România.
Emanaţiile de gaze naturale care ies la suprafaţă aici sunt aprinse de fulgere şi nu dispar niciodată. Zona a fost marcată ca rezervaţie de Asociaţia pentru Conservarea Biodiversităţii.
Oamenii locului ştiu când flăcările sunt un semn rău
Prima impresie e înşelătoare. În zonă nu prea ai unde să te cazezi, iar şoseaua DN2M figurează pe hartă ca drum naţional, dar este aproape impracticabilă din cauza gropilor. Totuşi, turiştii împătimiţi de natură şi de excursiile cu cortul nu renunţă la minunăţia din spatele dealurilor. Situat la 430 de metri altitudine, pe versantul drept al Văii Milcovului în Subcarpaţii Vrancei, Focul viu de la Andreiaşu este o curiozitate şi pentru străini. „Chiar dacă drumul este mai prost şi pătrunzi greu cu maşinile străine pe aici, chiar dacă nu există locuri de cazare pentru vizitatori , am văzut de multe ori turişti din afara ţării. Vara se opresc peste noapte cu cortul şi stau aici câteva zile. Am văzut aici englezi şi polonezi. Este adevărat că acum sunt din ce în ce mai puţini, dar sperăm să se poată face ceva şi pentru zona aceasta, să nu intre în anonimat", spune Costică Mocanu, directorul şcolii din comună.
Flăcările mari anunţă cutremurul
Focul arde de mii de ani pe dealurile Milcovului
Câmpul de focuri vii de la Andreiaşu de Jos a dobândit statut de rezervaţie geologică în 1973. Rezervaţia se întinde pe 12 hectare