Când intensitatea luminii se schimbă, e natural ca adaptarea să dureze câteva secunde, aşa că nu trebuie să vă speriaţi de acea senzaţie de orbire. Dr. Claudia Soare, de la Art Optic, susţine că durerile şi lăcrimarea ochilor pot fi semne de fotofobie. Când intensitatea luminii se schimbă, e natural ca adaptarea să dureze câteva secunde, aşa că nu trebuie să vă speriaţi de acea senzaţie de orbire. Dr. Claudia Soare, de la Art Optic, susţine că durerile şi lăcrimarea ochilor pot fi semne de fotofobie.
Sensibilitatea la lumină sau fotofobia apare atunci când pătrunde în ochi prea multă lumină. Simptomul poate fi dobândit sau poate avea cauze genetice. Dacă această intoleranţă este dobândită, e posibil ca sursa problemei să fie o afecţiune a ochilor sau una neurologică. În acest caz, sensibilitatea excesivă la lumină poate produce dureri de cap severe, chiar şi în contact cu o lumină relativ slabă.
“Dacă aţi început să aveţi astfel de simptome, trebuie să consultaţi de urgenţă un medic specialist. În majoritatea cazurilor, fotofobia e cauzată de o boală a ochilor (glaucom, cataractă, afecţiuni ale corneei, leziuni ale suprafeţei oculare, miopie, infecţii ale pleoapelor etc)”, ne-a spus dr. Claudia Soare.
Provocată de polen sau de fum
Fotofobia poate fi cauzată de vântul cald şi uscat, de ceaţă, de polen, praf, fum, de consumul de droguri, de medicamentele pentru hipertensiune, picăturile sau unguentele pentru ochi. În unele cazuri, poate fi un simptom al unor afecţiuni precum rujeola, artrita, encefalita, meningita etc. De asemenea, microtraumatismele provocate de lentilele de contact se pot manifesta prin fotofobie.
Ochii deschişi la culoare sunt mai sensibili
Persoanele cu ochii deschişi la culoare, albaştri sau verzi, se pot confrunta mai frecvent cu o astfel de sensibilitate la lumină puternică. În schimb, cei care au ochii de culoare î