Masacrul din enclava musulmană şi asediul asupra capitalei Bosniei de azi s-au soldat cu aproape 20.000 de morţi. Rudele victimelor şi supravieţuitorii speră acum să se facă dreptate Sursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERSSursa: REUTERS
1 /.
Familiile celor 7.500 de musulmani ucişi la Srebreniţa de armata sârbilor bosniaci aşteptau încă din 1995 ca acesta să fie arestat, notează BBC News.
"În toţi aceşti ani, acest monstru s-a ascuns în Serbia şi sârbii ştiau unde se află. Acum îl aduc în faţa justiţiei. Mai bine mai târziu decât niciodată", spune Kata Hotici, o femeie musulmană care, în urma masacrului din iulie 1995, şi-a pierdut fiul, soţii şi fraţii.
O altă văduvă din Srebreniţa, Sabra Kolenovici, este convinsă că fostul lider militar al sârbilor bosniaci nu s-a schimbat odată cu trecerea anilor. "A îmbătrânit şi a slăbit, însă în ochii săi se poate citi aceeaşi privire însetată de sânge din 1995", remarcă femeia.
"Mladici ar trebui şters de pe lista fiinţelor umane", adaugă ea. La Sarajevo, Muamera, care la începutul conflictului din Bosnia avea doar 17 ani, îşi aminteşte şi acum de asediul din perioada aprilie 1992 - februarie 1996. Întrebată de reporterul BBC cine, în opinia sa, a câştigat războiul, Muamera se mai înseninează.
"Scopul sârbilor bosniaci a fost să scape de Bosnia şi de musulmani. Dar există încă o ţară care se numeşte Bosnia, a cărei capitală este Sarajevo", conchide femeia.