Vineri, 27 mai, în dotarea Inspectoratului pentru Situaţi de Urgenţă Maramureş au intrat încă două autospeciale noi. Este vorba despre o autospecială de capacitate mărită, pentru lucru cu apă şi spumă şi una de cercetare şi primă evaluare de tip C.B.R.N. (chimic, biologic, radiologic, nuclear).
Autospeciala pentru lucrul cu apă şi spumă are o capacitate de 7000 de litri de apă şi 500 de litri de spumogen şi are în dotare, pe lângă ieşirile standard pentru furtunuri- un tun de apă, cu distanţă maximă de refulare de 70 de metri. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, autospeciala este echipată, de asemenea, cu accesorii de descarcerare şi de acordare a primului ajutor de ultimă oră şi va fi deosebit de utilă pentru că este robustă, are un motor ce dezvoltă 430 de cai putere şi permite lucrul în teren dificil. Costul ei se ridică la circa 230 de mii de euro.
„Autospeciala de cercetare şi primă evaluare- C.B.R.N. este destinată, după cum spune şi numele ei, cercetării, intervenţiei şi primei evaluări în accidente tehnologice, chimice, nucleare şi de altă natură, care implică substanţe radioactive, chimice şi agenţi biologici periculoşi. Echipamentele din dotarea autospecialei permit evidenţierea prezenţei acestor tipuri de substanţe periculoase şi concentraţiile lor, iar în domeniul radiologic asigură detectarea radiaţiilor periculoase; în domeniul biologic permit recoltarea probelor pentru analizarea acestora în laboratoare specializate”, a explicat Cornel Băbuţ, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Maramureş.
Mai mult, autospeciala C.B.R.N. este prevăzută cu mijloace de protecţie individuală adecvate şi aparate autonome cu aer comprimat pentru intervenţia în teren contaminat; este prevăzută cu transmisie integrală 4x4 şi are în dotare o remorcă în care se găseşte echipament pentru