În timpul vacanţei de vară, o studentă australiană de 22 de ani a rezolvat o problemă care le-a dat bătăi de cap astrofizicienilor timp de ani de zile, descoperind ceea ce se numeşte "masa lipsă" a universului, potrivit AFP.
Amelia Fraser-McKelvie a făcut această descoperire în timpul unui internship de vară la o echipă de la Şcoala de Fizică de la Universitatea Monash, localizând materialul misterios în vasta structură numită "filamentele galaxiilor".
Fraser-McKelvie, studentă la inginerie spaţială, a putut să confirme faptul că masa misterioasă s-a deplasat în "filamentele galaxiilor", după ce a făcut cercetări cu raze X.
Kevin Pimbblet, astrofizician la Monash, a explicat că oamenii de ştiinţă au depistat mai demult o parte de materie care exista la începuturile universului, dar care nu putea fi localizată. "Nu ştiam unde s-a dus această masă. Acum ştim pentru că este ceea ce Amelia a descoperit".
Pimbblet a spus că astrofizicienii ştiau de masa "lipsă" încă de acum 20 de ani, dar tehnologia necesară pentru a arăta unde este localizată a devenit disponibilă numai în ultimii ani.
Astrofizicianul a recunoscut că descoperirea are, în primul rând, o o valoare academică, dar a spus cercetările anterioare în acest domeniu au dus la dezvoltarea unor tehnologii noi.
"De fiecare dată când vorbesc cu persoane importante, politicieni şi aşa mai departe, mă întreabă: "De ce aş investi în cercetarea în domeniul fizicii?" şi câteodată le răspund: "Foloşiţi telefonul mobil? O parte din acea tehnologie a putut deveni realitate după cercetări făcute în legătură cu gaura neagră".
"Cercetarea pură are efecte secundare pentru întreaga societate pe care este greu să le anticipezi".
În timpul vacanţei de vară, o studentă australiană de 22 de ani a rezolvat o problemă care le-a dat bătăi de cap astrofizicienilor timp de ani de zile, descoperi