Timpul petrecut după gratii a stârnit în mulţi dintre „chiriaşii“ penitenciarelor credinţă în divinitate sau valenţe artistice nebănuite. Închişi pentru jaf, viol sau pentru omor, unii deţinuţi au ajuns să picteze icoane, să sculpteze sau chiar să realizeze catapetesme.
Sensibilitatea îşi poate face apariţia în cele mai neaşteptate locuri, precum o închisoare supra-aglomerată, plină cu oameni izolaţi de societate pentru faptele lor. Tocmai aici, constrânşi poate de atmosfera sordidă, unii dintre ei ajung să dea pentru prima dată glas unor pasiuni din copilărie. Acesta este, cel puţin, cazul constănţeanului Victor Slăvilă (38 de ani).
Schiţele lui Victor Slăvilă sunt pline de sensibilitate
Închis pentru omor, a numărat deja 10 ani petrecuţi după gratii şi mai are de petrecut încă pe-atâţia în închisoare. Numai că în ultimul deceniu şi-a descoperit talentul pentru desen în cărbune. A făcut până acum zeci de desene care stârnesc admiraţie, iar atunci când le prezintă, Victor Slăvilă reuşeşte să uimească şi pentru că sensibilitatea desenelor sale nu se conformează cu imaginea pe care şi-a creat-o. Căci Victor nu e nici pe departe un boem, cu o constituţie astenică. El pare a fi, cel puţin la prima vedere, unul dintre durii Penitenciarului Slobozia: un pachet de muşchi, acoperit de tatuaje. „Am lucrat timp de 15 ani ca tatuator, am avut chiar şi afacerea mea în domeniul ăsta. Toate tatuajele pe care le vedeţi pe corpul meu sunt realizate de mine, mai puţin cel de pe cap", explică Victor.
Lucrează numai în cărbune
Este pasionat de desen încă de când avea cinci ani, „talentat de mic", aşa cum el însuşi spune. E drept, culorile au rămas în urmă, la fel ca şi viaţa constănţeanului, iar Victor lucrează doar în gri, la fel cum e fiecare zi petrecută în spatele gratiilor.
„Toate desenele sunt realizate în celulă, deşi este