Câștigul mic la depozite și stagnarea prețurilor metalelor prețioase i-au făcut pe investitori să se întoarcă spre acțiunile listate chiar dacă trendul a fost negativ în aceasta lună.
Fondurile mutuale și-au încetinit, în aprilie, creșterea activelor. Scăderea randamentelor depozitelor bancare și a titlurilor de stat, la care s-a adăugat și perioada mai puțin pozitivă a BVB, a făcut ca economiile românilor să caute mai puțin oferta fondurilor deschise sau închise de investiții.
Cu toate acestea, valoarea activelor totale rămâne pe plus și în acest an. La sfârșitul lunii aprilie, suma totală se ridica la 6,23 miliarde lei (peste 1,5 miliarde euro), încă mult sub valoarea depozitelor bancare (de 65,6 miliarde lei doar pentru cele constituite de populație în monedă națională). Ceea ce înseamnă că rezerve de creștere sunt încă destule, mai ales în condițiile în care randamentele fondurilor mutuale sunt mult peste cele ale depozitelor.
Și viteza cu care se dezvoltă evenimentele la nivel internațional obligă investitorii să caute oportunitățile momentului, obligând și la schimbări rapide ale portofoliilor. Aurul, spre exemplu, a scăzut aproape instantaneu după ce Osama Bin Laden a fost ucis de către americani, la fel și barilul de petrol. Iar dacă aversiunea la risc va continua să scadă, atunci investițiile trebuie să se întoarcă în piețele emergente pentru a-și conserva randamentele.
Profitul din acțiuni, în scădere
Fondurile cu investiții în acțiuni au cele mai bune randamente în primele patru luni ale anului. BCR Expert, administrat de BCR Asset Management, a înregistrat o creștere de 16,2% a activului unitar net în primele patru luni (după care a consemnat o ușoară scădere, în ton cu piața) și ocupă astfel primul loc în topul câștigurilor oferite. Pe locul secund s-a situat fondul administrat de Certinvest, XT Index, cu 15,2%, urmat to