Primesc mesaje, mi se scrie pe forumuri, sunt intrebat: “Ce crezi despre noua carte a lui Larry Watts?”, “Il cunosti pe Larry Watts?” Raspunsul este simplu: “Da, il cunosc, dar nu i-am citit inca ultima carte”. Am vazut-o laudata la modul superlativ dinspre cercuri fata de care am legitime ratiuni de a fi daca nu de-a dreptul suspicios, macar reticent. Nu numai pentru ca s-au specializat in a ma defaima, ci pentru ca sunt experti in “arta” securista a dezinformarii. Am citit ca in acea carte Larry Watts “il demasca” per Ion Mihai Pacepa drept “agent sovietic”. Ma rog, nu pun pret pe senzationalismul relatarilor la a treia mana, dar daca asa stau lucrurile, as fi foarte curios sa vad ce probe aduce. Ceea ce stiu eu este ca, dupa ramanerea sa in Occident, Ion Mihai Pacepa a contribuit, cu imense riscuri, la demascarea sistemului pe care il cunostea ca nimeni altul. A nega acest lucru se numeste negationism.
L-am intalnit prima oara pe Larry, cred, in noiembrie 1989, la Conventia Asociatiei Americane pentru Progresul Studiilor Slave (American Association for the Advancement of Slavic Studies) la Chicago, unde am mers impreuna cu regretatul Mihai Botez. Ne-am revazut apoi la Seattle, la inceputul anului 1991. Intre timp Larry, doctorand in stiinte politice pe atunci, cred ca la University of Washington, devenise seful biroului din Romania al IREX, condus la Washington de Allan Kasoff si Livia Plaks. Daca nu ma insel, Dan Ghibernea era reprezentatul partii romane (ulterior a ajuns ambasador la Londra).
La una din conventiile AAASS, Larry a prezentat o lucrare interesanta despre CADA (Comitetul pentru Democratizarea Armatei). Se ocupa de relatiile militari-civili in Europa de Est. Ulterior a publicat o controversata carte despre Ion Antonescu criticata, cred eu ca justificat, de istorici, politologi si sociologi foarte seriosi. Il ”intelegea” pe Antonescu, i