Consilierii generali au decis, la începutul acestei săptămâni, cheltuirea a 10.000 de lei pentru referendumul de la 26 iunie. Iniţiatorii „Legei Capitalei” spun că au consultat deja populaţia şi că acest referendum, fiind redundant, nu va influenţa adoptarea proiectului în Parlament.
CAMPANIE “Legea Capitalei continuă independent de referendum”
EXCLUSIV ŞTEFAN DUMITRAŞCU, ARHITECT-ŞEF LA PRIMĂRIA SECTORULUI 3: “Nu candidez la Primărie, dar sunt alături de Liviu Negoiţă!”
Peste 30 de zile, bucureştenii sunt aşteptaţi la secţiile de votare. Cei care vor veni trebuie să răspundă cu „da" sau „nu” la două întrebări: „Vă doriţi o Capitală cu şapte administraţii centrale controlate de 217 consilieri aleşi pe liste de partid?" şi „Vă doriţi ca şi consilierii generali să fie aleşi uninominal, asemenea primarilor de sector?”.
Din primari în viceprimari
Consultarea populaţie este strict legată de proiectul legislativ „Legea Capitalei”, iniţiat de pedeliştii din Bucureşti şi care vizează reorganizarea administrativă a oraşului. Marile schimbări sunt legate de primările de sector, dorindu-se transformarea primarilor în viceprimari subordonaţi edilului-şef, desfiinţarea consiliilor locale şi, implicit, a bugetelor proprii. Astfel, nucleul decional ar trece la Primăria Capitalei cu scopul, spun promotorii, de a reduce birocraţia şi de a ne alinia sistemelor ce funcţionează în majoritatea capitalelor europene.
„Legea merge în Parlament!”
Revolta care a cuprins câţiva consilieri PNL la momentul stabilirii numărului şi conţinutului întrebărilor pentru referendum s-a transferat ulterior la mulţi bucureşteni. Motivul: iniţiatorii „Legii Capitalei”, precum şi prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei, au declarat că referendumul nu va influenţa demersul proiectului legislativ. „Referendumul nu are o finalitate juridică. Acesta se face atunc