Prizonierii dintr-o tabără de muncă forţată din China erau forţaţi de gardieni să joace jocuri online pentru a face bani, potrivit publicaţiei The Guardian, în format electronic.
„Fermele de aur", aşa cum le-au numit cei 300 de prizonieri-jucători din tabăra de muncă silnică Jixi, sunt jocuri virtuale precum World of Warcraft, care folosesc un sistem de credite ce pot fi schimbate ulterior în bani adevăraţi.
Liu Dali, unul dintre aceşti prizonieri, a declarat că era forţat să joace jocul noaptea, după ce toată ziua spărgea pietre şi săpa şanţuri. „Dacă nu îmi terminam treaba, mă pedepeau fizic. Mă puneau să stau cu mâinile ridicare şi când mă întorceam la dormitor mă băteau cu ţevi de plastic. Jucam până nu mai vedeam bine," a spus acesta.
Liu crede că această metodă de a face bani era mult mai profitabilă decât muncile fizice din timpul zilei. „I-am auzit spunând că puteau câştiga şi 5.000 până la 6.000 de renminbi (echivalentul a 770 până la 925 de dolari) pe zi. Nu vedeam niciun ban. Calculatoarele nu erau niciodată oprite."
Jin Ge, un cercetător de la Universitatea din California San Diego, a studiat fenomenul „fermelor de aur" din China. „China este o fabrică de bunuri virtuale. Unii angajaţi îşi fac muncitorii să lucreze 12 ore pe zi. Nu au parte de odihnă tot anul. Acestea nu sunt doar probleme pentru industrie, ci şi probleme sociale generale. Plata este mai bună decât dacă ar lucra într-o fabrică," a comentat acesta.
Se estimează că 80% din toţi „fermierii" din lume sunt în China şi că aproximativ 100.000 dintre ei sunt forţaţi să joace.
Prizonierii dintr-o tabără de muncă forţată din China erau forţaţi de gardieni să joace jocuri online pentru a face bani, potrivit publicaţiei The Guardian, în format electronic.
„Fermele de aur", aşa cum le-au numit cei 300 de prizonieri-jucători din tabăra de muncă silnică Jixi, sunt