Creierul este "centrul de control" unde se realizeaza procesele cerebrale superioare (constienta, invatarea, memoria, vorbirea, gandirea, inteligenta) si locul unde sunt decodificate senzatiile lumii exterioare (gustul, mirosul, auzul, vazul, pipaitul), in functie de care se produc reactiile motorii somatice, vegetative si comportamentale, atat de diversificate ale fiintelor umane.
Sediul a 100-200 miliarde de neuroni, cel mai complex organ al corpului uman, creierul, poate stoca spre exemplu de 5 ori mai multa informatie decat Enciclopedia Britanica si este mai sofisticat decat cel mai performant computer.
Tumorile cerebrale sunt boli care inspaimanta pe toata lumea si apar in orice structura anatomica prezenta in cutia craniana, incluzand creierul, meningele, glanda hipofiza si tesutul embrionar rezidual. 60% din tumorile cerebrale primare sunt glioame cu un grad crescut de malignitate si evolutie clinica agresiva. 20% sunt meningioame si 20% sunt metastaze in creier, secundare unei alte tumori care le genereaza (tumori pulmonare, cancerul de san, melanomul malign, cancerul de colon sau cel de rinichi). In Uniunea Europeana sunt 41.000 de cazuri noi pe an si, dupa unele statistici, reprezinta a patra cauza de mortalitate prin cancer la ambele sexe, la varste cuprinse intre 15 si 34 de ani, in ciuda progreselor realizate de tehnicile chirurgicale si de radioterapia moderna. La noi in tara, in ultimii ani, s-a inmultit numarul de imbolnaviri la copii, iar oncologii recunosc ca "utilizarea chimioterapiei ramane discutabila, in masura in care aceasta nu aduce un castig substantial, inregistrat in supravietuirea pacientilor". Limitele terapeutice mentin mortalitatea prin tumori cerebrale la cifre ingrijoratoare, atat pentru autoritatile medicale, cat si pentru apartinatorii care au de-a face cu ingrijirea unor astfel de bolnavi nefericiti.
Ca