Dorel Săndesc, şeful Clinicii de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) de la Spitalul Judeţean Timişoara, luptă în fiecare zi cu moartea. Doctorul spune că medicii tineri trebuie să plece în străinătate pentru a putea învăţa în sisteme „normale“, dar că în România pot fi mult mai utili decât peste hotare.
„Adevărul": Ce cazuri sunt tratate la ATI? Mergem la cardiolog când ne doare inima, la gastroenterologie când avem probleme cu stomacul. La ATI când ajungem?
Întrebarea îmi aduce aminte de momentul în care am ales specialitatea aceasta. Tatăl meu era un pic derutat. Mă întreba ce le spune el prietenilor, cu ce mă voi ocupa eu? Noi nu avem un singur organ sau sistem de care ne ocupăm. Anestezia şi Terapia Intensivă reprezintă o specialitate cu totul aparte. În terapie intensivă se tratează cele mai grave cazuri din spital, pacienţi aflaţi în pericol de moarte. Poţi să ai cazuri cardiologice, de nefrologie sau de medicină internă. Avem multe cazuri de chirurgie, de intoxicaţii severe, arsuri, primim de multe ori şi cazuri de boli infecţioase. Aproape că nu există specialitate din care să nu primim cazuri. Aceasta e caracteristica terapiei intensive: tratează cazurile grave din toate specialităţile. Pentru mine, acesta a fost unul dintre motivele pentru care am ales terapia intensivă.
Când aţi ales specialitatea ATI?
Eram medic la ţară. În vremea aceea era obligatoriu să ai un stagiu la sat şi cred că era destul de util. Pe mine m-a ajutat foarte mult să fac primii paşi şi să mă simt doctor, să câştig încredere în mine. Când mă pregăteam să dau examenul de intrare în specialitate îmi părea rău că o să renunţ la atâtea pentru o singură specialitate. Şi mi-a apărut, dintr-odată, această variantă, ATI, care este o medicină generală la un nivel superior. Este una dintre cele mai tehnologizate specializări, pentru că ai nevoie de foarte