"Orientul Mijlociu este în flăcări! Lumea arabă şi islamică clocoteşte, chiar şi în ziua de odihnă şi de rugăciuni speciale ale musulmanilor. Tiraniile din zonă, în special cele mai sângeroase, dar şi celelalte dictaturi şi regimuri islamiste tremură sub impactul furiei maselor care, cu sau fără conducători, se arată hotărâte să-şi câştige libertatea şi să nu se lase demobilizate." Paragraful de mai jos nu-mi aparţine, ci este scris pe coperta patru a cărţii "Orientul Mijlociu în flăcări", scrisă de Stewart Ross, lansată vineri la standul editurii Niculescu, în cadrul Bookfest.
Este o carte de actualitate, de informare, spune domnul Niculescu, patronul editurii. Este o lucrare care face o radiografie a cauzelor şi desfăşurărilor evenimentelor întâmplate în această primăvară în Orientul Mijlociu.
Prezent la lansare şi proaspăt cititor al cărţii, Excelenţa Sa, Dr. Gheorghe Popescu, fost ambasador al României în Israel, a ţinut o adevărată lecţie de istorie în faţa unei asistenţe care creştea în număr la fiecare minut.
„Este cunoscută sintagma "crivăţul vine din est", însă trebuie să spun că arşiţa şi căldura vine întotdeauna din Orient. La propriu şi la figurat. România a resimţit şi a participat întotdeauna, într-un fel sau altul, la toate evenimentele din Orientul Mijlociu. Deşi avem religii şi culturi diferite, relaţiile noastre de-a lungul anilor ne-au permis, nouă, diplomaţilor, să avem un rol relativ semnificativ."
Cartea nu ne prezintă evenimentele recente, pentru că acestea s-au petrecut şi încă se întâmplă acum, dar ne deschide o fereastră pentru a înţelege mai bine ceea ce este Orientul Mijlociu şi cât se întinde el de fapt, la nivel geografic şi geopolitic. Autorul explică foarte bine de ce nu este o noutate faptul că această zonă este în flăcări. De-a lungul istoriei, zona a fost presărată de conflicte şi războaie între diver