Programul economic prezentat vineri de către USL este, în mare parte, acelaşi cu cel pus în practică de către actuala putere şi cu promisiunile ei, susţin economiştii contactaţi de gândul.
"E foarte asemănător cu ceea ce a anunţat actuala putere. Nu văd diferenţe semnificative, cu excepţia introducerii unui sistem de taxare progresiv când vine vorba despre venituri", ne-a declarat Nicolaie Chideşciuc, economistul şef al ING. "Aceste măsuri au fost anunţate fără să fie prezentat, alăturat, şi impactul asupra bugetului şi asupra economiei. Programul nu este suficient de detaliat ceea ce nu permite o părere obiectivă şi ceea ce înseamnă că nici nu poate fi atacat", a adăugat el.
Se renunţă la cota unică în favoarea impozitului progresiv
Astfel, cu excepţia impozitării diferenţiate în funcţie de venit, respectiv de 16% pentru cei cu venituri de peste 1.600 de lei pe lună, de 12% pentru cei cu venituri între 800 de lei şi 1.600 de lei/lună şi de 8% pentru cei cu venituri de până la 800 de lei, şi a unui TVA diferenţiat pentru alimentele de bază, restul măsurilor prezentate nu reprezintă nicio noutate.
Unii economişti susţin chiar că este posibil ca programul economic al USL să fie conceput în această formă tocmai pentru ca formaţiunea să nu fie acuzată de populism.
"Nu sunt schimbări foarte agresive pe partea fiscală, exceptând renunţarea la cota unică în favoarea celei progresive. Programul e un pic lipsit imaginaţie, de viziune. Sunt nişte măsuri moderate, modeste. Pare a fi făcut atât de cuminte şi de potolit pentru a contracara eventualele acuzaţii de populism", a declarat pentru gândul Matei Păun, managing partner BAC Investment.
Reducerea CAS, măsură susţinută atât de actuala putere cât şi de USL
Printre propunerile USL se numără şi reducerea CAS cu cinci puncte procentuale. Guvernul Boc a anunţat şi el, încă de anul trecut, c