O studentă de numai 22 de ani a rezolvat o problemă cu care cercetătorii îşi bat capul de decenii. A descoperit părţi din aşa numita "masa dispărută a Universului", informează AFP.
Amelia Fraser-McKelvie a făcut această descoperire în timpul vacanţei de vară, când a lucrat cu o echipă de astrofizicieni de la Şcoala de Fizică a Universităţii Monash. Acesta a localizat misterioasa materie în vasta structură numită şi filamente ale galaxiilor.
Universul este compus în proporţie de 95% din substanţe a caror compozitie este înca necunoscută: materie intunecata (21%) şi energie intunecata (75%). Restul, cam 4 - 5% este format din materie obişnuita (protoni, neutroni). Însă toate galaxiile descoperite până în prezent nu conţineau decât pe jumătate materie obişnuită, numita şi barionică.
Se pare că gaalxiile şi roiurile de galaxii tind să se grupeze într-o structură filamentară, fiind separate de goluri. Filamentele de galaxii sunt cele mai mari structuri ale universului având o lungime între 70 si 150 mega parseci (1 mega parsec = 106 parseci şi 3,26 ani lumină).
"Există materie obişnuită, nu materie întunecată, care lipsea. Nu ştiam până acum ce s-a întâmplat cu ea, unde s-a dus. Acum ştim, graţie descoperirii făcută de Amelia", a declarat astrofizicianul Kevin Pimbblet, de la Universitatea Monash.
Amelia, studentă la inginerie aerospaţială şi ştiinţă, a reuşit să obţină o confirmare a descoperirii sale după o scanare cu raxe X a filamentelor de galaxii.
Astrofizicienii şi astronomii ştiau de circa două decenii de existenţa unei mase dispărute a universului, însă nu ştiau unde să o caute.