Fanii români ai FC Barcelona și Manchester United sunt discreți. Un site lansat acum patru ani a încercat să-i recupereze din anonimatul în care stăteau cufundați și să-i așeze în coruri astfel încât să-și proslăvească mai eficient idolii.
Fclub.ro – portalul deschis în primăvara lui 2008 - găzduiește azi suporteri români a șase cluburi europene, printre care și ai Barcelona şi United. La echipa catalană s-au strâns 598. La cea britanică - 333. Se loghează, citesc articolele publicate de cei nouă redactori ai site-ului și le umplu subsolurile cu comentarii pornite din starea lor de spirit. Redactorii sunt din toată ţara: Bacău, Cluj, Turnu Severin, Constanţa etc. Şi fete, şi băieţi. Puţini dintre ei s-au văzut vreodată la faţă. Nu e necesar. Se ştiu doar prin intermediul sârmei internetului. Fiecare are arondată o echipă, cel mult două, pe care-o urmăreşte şi despre care, când are timp, publică ştiri pe site.
Pionierii de la Barcelona
Cel care a deschis fclub.ro, David Petre (31 ani), e din Pitești și, exceptând mai multe proiecte online pe care le-a inițiat, lucrează în turism: își învață clienții cum să intre mai ușor în atenția motorului de căutare Google. La un moment dat, David a creat un site pentru FC Argeș, iar în 2006 o pagină web pentru Campionatul Mondial din Germania. Patru ani mai târziu, a pus pe picioare – zice el – cel mai accesat portal românesc al turneului din Africa de Sud. Încă mai poate fi găsit la adresa www.campionatulmondial2010.ro.
Prima echipă găzduită pe fclub.ro a fost FC Barcelona - favorita lui David: a văzut-o din tribune de mai multe ori decât pe oricare altă echipă din afara Piteştiului. „Pentru mine, finala pierdută în 1994 (Milan – Barcelona 4-0) a fost la fel de dureroasă ca şi eliminarea României în sferturile Mondialului din SUA”. Tânărul admiră că nucleul dur de jucători ai Barcei su