Spitalul din Jimbolia a ajuns la performanţa de a nu avea datorii. Sursa de profit este o fermă pe care spitalul o gospodăreşte. Ideea autofinanţării prin agricultură nu a încolţit în perioada în care spitalele cu datorii ameninţa să treacă tăvălugul Ministerului Sănătăţii, ea este veche de peste 20 de ani.
Spitalul “Dr. Karl Diel”, din Jimbolia, este printre puţinele unităţi sanitare din ţară care au reuşit să termine anul fără datorii, în contextul în care Ministerul Sănătăţii a desfiinţat unele spitale sau le-a comasat pe altele pentru a reduce cheltuielile la buget. Cu câteva animale şi câteva hectare de grâu şi zarzavaturi, Spitalul de la Jimbolia reuşeşte să facă faţă mai uşor situaţiei precare din sistemul sanitar.
Cu cei 60 de porci, cu aproape 40 de litri de lapte pe zi, cu zarzavaturile din sere şi cu producţia de pe cele 12 hectare de grâu pe care le-a primit în concesiune, spitalul asigură alimente pentru pacienţi şi îşi plăteşte angajaţii la timp. Bva mai mult, spune conducerea unităţii, în fiecare an fac economii de circa două miliarde de lei vechi, bani care sunt investiţi în clădirea unităţii, în echipamente medicale, dar şi în specializarea cadrelor medicale.
Cu toate aceste rezultate pozitive, Daniela Cîrlig, managerul spitalului, spune că investiţia de la Jimbolia se poate numi cu greu o fermă şi că unitatea mai are încă nevoie de multe alte dotări pentru ca lucrurile să funcţioneze ca într-un spital modern. “Ce avem noi aici e departe de a fi o fermă. Este o gospodărie care se axează pe grâul de pe cele 12 hectare de teren, pe cele câteva animale pe care le-am primit prin donaţie de la investitori locali şi prin munca câtorva oameni. Activitatea noastră de bază nu este să creştem văcuţe şi porci, ci rămâne tot cea medicală, unde întotdeauna este loc de mai bine”.
De altfel, managerul