Medicamente vitale pentru bolnavii de cancer au dispărut din România din cauza preţurilor foarte mici care le făceau nerentabile pentru distribuitori
De ani întregi, D.R., care acum are 64 de ani, se luptă cu o boală necruţătoare: melanom malign. Bătrânul spune că a supravieţuit până acum graţie unui medicament citostatic foarte bun, numit Dacarbazin, cu care a urmat nouă serii de tratamente. După patru luni, boala a dat înapoi. Acum ar trebui să înceapă o nouă serie, însă medicamentul a dispărut pur şi simplu de pe piaţă. Cuprins de disperare, D.R. nu ştie ce să facă, dar îşi doreşte atât de mult să trăiască: „Ştiu că sfârşitul este cumplit, cu dureri greu de imaginat şi nu sunt pregătit să trec prin asta. Dacă aş putea să fac rost de medicament, aş mai înşela moartea. Măcar şapte ani să mai trăiesc şi aş fi mulţumit“.
Medicamente care nu se mai fac în România
Dacarbazinul este un medicament citostatic foarte util pentru tratamentul bolnavilor cu melanom malign, forma cea mai agresivă de cancer de piele, de care se teme toată lumea. Medicamentul a fost fabricat în România până în 2005, când, pe motiv că linia de producţie necesita retehnologizare, s-a sistat fabricarea lui. Dacarbazinul şi alte medicamente de cancer precum Procarbazina (pentru tratamentul limfoamelor) şi Lomustinul (pentru tumorile cerebrale primitive sau secundare) nu se mai fabrică de atunci în România, dar ar fi trebuit să fie importate. Firmele distribuitoare nu s-au grăbit însă să le aducă în ţară din raţiuni care ţin strict de profit. Medicamentele sunt prea ieftine: un flacon de Dacarbazin, de 500 mg, costă doar 68 de lei, iar un flacon de Procarbazină, care ar asigura patru serii de tratamente, 450 de lei. În lipsa acestor medicamente, spitalele folosesc tratamente mai puţin eficiente sau de susţinere care sunt uneori şi de zece ori mai scumpe.
Sta