Autorităţile de la Bucureşti consideră că resursele financiare alocate pentru Chişinău ar fi mai util să fie folosite la realizarea unui proiect mare, decât pentru mai multe mici.
Fondurile pentru Republica Moldova ar trebui alocate pentru construcţia conductei de interconectarea cu reţeaua de gaz din România, a declarat vineri, la Chişinău, ministrul român al Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, susţinând că ar fi mai bine ca cele doua părţi să se concentreze pe un proiect mare.
proiecte mari, în loc să irosească banii pe o „puzderie" de proiecte mici.
„Mai bine decât să facem o puzderie de pacheţele cadou care să se risipească în lucruri fără relevanţă, să ne concentrăm, de exemplu, pe interconectorul de gaze.
"Avem un studiu de fezabilitate, pot veni şi bani europeni. E vorba de mai puţin de 38 de km şi ar fi bine ca prima tranşă din aceşti bani să finanţeze un mare proiect, la fel ca şi următoarele pe care le vom realiza. Să ne concentrăm pe proiecte cu impact", a menţionat Teodor Baconschi.
Oficialul român a declarat că la şedinţă comună a guvernelor celor două state ce va avea loc peste două luni la Galaţi, urmează să fie discutat şi subiectul celor 100 de milioane de euro pe care România s-a angajat să le acorde Republicii Moldova în decurs de patru ani. El a spus că prima tranşă ar putea fi alocată pentru construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, pentru care este aşteptată şi finanţare europeană.
De notat că despre construcţia conductei Iaşi-Ungheni, se discută deja de zeci de ani, dar abia anul trecut graţie fondurilor venite de la Uniunea Europeană a fost realizat studiul de fezabilitate, iar construcţia este preconizată pentru anul viitor.
Conducta ar permite importul de gaz în cazuri de urgenţă din România şi invers tranzitul gazelor ruseşti prin Republica Moldova spre ţara vecină