Cheltuielile bugetare depășesc 40% din PIB, ceea ce înseamnă că statul consumă aproape cinci luni din munca românilor. Din fiecare sută de lei produsă într-un an, cetăţenii rămân cu mai puţin de 60 de lei, susţin promotorii campaniei „Ziua libertăţii fiscale“.
Presiunea fiscală din România se numără printre cele mai mari din Europa şi din lume, arată o serie de statistici internaţionale, elaborate de mai multe instituţii şi organizaţii de notorietate mondială. O nouă dimensiune a acestei presiuni este conturată prin intermediul unui indicator pe cât de simplu, pe atât de elocvent: cheltuielile bugetare.
În ţara noastră, aceste cheltuieli se ridică de mai mulţi ani la peste 40% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce înseamnă că în aceeaşi proporţie este consumată şi munca românilor, în interpretarea Centrului Independent de Studii în Economie şi Drept (CISED), principalul promotor al „Zilei libertăţii fiscale" - o campanie de informare ce se va desfăşura astăzi, la Bucureşti, în parteneriat cu Universitatea Româno-americană.
PIB-ul a scăzut, cheltuielile au crescut
În ultimii ani, numărul zilelor pe care le muncim pentru stat a crescut semnificativ. În 2006, românii munceau 129 de zile pentru stat, în 2009 s-a ajuns la 137, anul trecut la 147, iar în acest an am ajuns la 149, arată studiile CISED. Această evoluţie a avut ca factori de presiune atât creşterea continuă a cheltuielilor bugetare, cât şi contracţiile economiei din ultimii doi ani. În opinia economiştilor de la CISED, cea mai mare problemă este că aceste cheltuieli nu sunt direcţionate către investiţii în economie, facilităţi fiscale sau alte stimulente pentru mediul de afaceri, ci mai mult către risipă. De aceea, economiştii se aşteaptă ca şi în următorii ani vom consemna o creştere a cheltuielilor publice, mai ales dintre cele cu caracter electoral. Astfel că, potrivit s