Bijuteriile mele au constituit zestrea mea, singurul lucru pe care să contez dacă vin zile grele asupra mea. Tatăl meu a murit cu datorii, mama mea a murit ruinată de revoluţia rusă – nimic, nici un fel de avere nu-mi vine de nicăieri -, singura mea rezervă ar fi fost bijuteriile. Înainte nu le-aş fi socotit o protecţie eventuală, care să mă ferească de a nu avea din ce trăi. Acum, văzând ce am văzut, o cred”.
Testamentul Reginei din 1926
Moştenitorul tronului României, Mihai, a primit “safirul şi diadema cu diamante pentru când se va căsători, dacă se va căsători după dorinţa mamei sale, a bunicilor şi a ţării”. Acest diamant urma să fie purtat doar de reginele României. Lui Carol nu i-a lăsat de data aceasta nici o bijuterie, Elena a Greciei a moştenit: pandantivul cu safir montat la umbrela de soare “fără condiţii”, cele două vitrine pline cu lucruri de preţ, animale de jad Fabergé, cutia triunghiulară de aur masiv cu turcoaze şi diamante, cutia de chibrituri din aur masiv care se deschide cu un safir, frunza de aur ca semn de carte cu safir şi diamant. Elisabetei i-au revenit “setul de două perle în formă de pară ca cercei, şiragul de perle mari cumpărat de la Marea Ducesă Kirill şi brăţara de diamante”. Mignon a moştenit şiragul scurt şi cel lung de perle, “broşa cu perlă mare încercuită de diamante şi cu o perlă mică considerată cea mai valoroasă dintre toate perlele mele”, şiragul de chihlimbar brun împletit cu mărgele dalmate aurite şi pandantivul “din diamante mari cu miniatura bunicului meu, ţarul Alexandru II, în centru şi un diamant plat peste miniatură, pandantivul de perlă, cu o perlă înconjurată de diamante”.
Nicolae ar fi primit “lanţul de diamante cu safir imens care atârnă de el, cu condiţia să se căsătorească după voinţa noastră, adică a părinţi-lor şi a ţării”, întrucât nu a respectat această dorinţă a moştenit