Ratko Mladici declară că nu are nici o legătură cu masacrul de la Srebreniţa în care au murit 8.000 de musulmani. Autorităţile sârbe au stabilit însă că starea de sănătate a celui supranumit "măcelarul din Balcani" îi permite să facă faţă unui proces şi va fi transferat luni sau marţi la Tribunalul Penal Internaţional de la Haga. În acest timp, naţionaliştii sârbi vor să organizeze, astăzi, la Belgrad, un miting de protest faţă de arestarea generalului Mladici.
Grupul de magistraţi care trebuie să îl judece pe Ratko Mladici este deja format şi include trei judecători: un german, un sud-african şi un olandez. Procesul ar putea dura până la 2 ani.
În acest timp, fostul lder al sârbilor bosniaci - inculpat pentru genocid, crime de război şi crime împotriva umanităţii - a prezentat scuze rudelor victimelor sale pentru suferinţa pe care a provocat-o, susţine soţia acestuia. Familia lui Mladici, care îl vizitează zilnic de la arestare, îl consideră acum inapt pentru un proces la Haga. Soţia acestuia susţine că din 2008 nu îşi simte partea dreapta a corpului.
Justiţia sârbă a stabilit însă că Mladici este suficient de sănătos pentru a fi trimis în faţa Tribunalului Penal Internaţional de la Haga. Avocatul său a anunţat că va face apel şi a transmis un mesaj al generalului către simpatizanţii săi.
Ratko Mladici, în vârstă de 69 de ani a fost arestat joi în Serbia. El este considerat principalul vinovat pentru masacrul din 1995 de la Srebeniţa când peste 8.000 musulmani din Bosnia au fost executaţi în câteva zile, dar si unul dintre cei responsabili de asediul de 4 ani asupra oraşului Sarajevo.
Ratko Mladici declară că nu are nici o legătură cu masacrul de la Srebreniţa în care au murit 8.000 de musulmani. Autorităţile sârbe au stabilit însă că starea de sănătate a celui supranumit "măcelarul din Balcani" îi permit