"România nu importă castraveţi nici din Spania, nici din altă parte. Puteţi consuma fără probleme castraveţi, vă garantez eu", a declarat pentru gândul Adrian Rădulescu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El spune că, dimpotrivă, România este exportatoare de castraveţi, ceea ce înseamnă că riscul de a avea pe piaţă castraveţi contaminaţi cu bacteria E. coli este practic nul.
"Cu castraveţii chiar că nu avem nicio problemă. România exportă castraveţi, noi îi spunem castravetele lung, din sere. Vă pot duce la sere să vedeţi ce producţie avem. România exportă zilnic 160-180 de tone de castraveţi lungi şi 400-500 de tone de castraveţi cornişon. Nu am importat nici astă iarnă castraveţi", a dat asigurări secretarul de stat din Ministerul Agriculturii.
Zece decese în Germania din cauza bacteriei din castraveţi
În Germania, numărul persoanelor care au decedat din cauza răspândirii bacteriei E. coli, depistată în castraveţi, a ajuns la cel puţin zece, informează BBC News online, citat de Mediafax. Castraveţii, despre care se crede că au fost importaţi din Spania, au fost contaminaţi cu bacteria E. coli. Numeroase persoane, poate chiar câteva sute, prezintă, după ce i-au mâncat, tulburări grave denumite sindromul hemolitic uremic (SHU). Majoritatea cazurilor s-au înregistrat în zona oraşului Hamburg.
Legumele contaminate au ajuns deja în Cehia, după cum au anunţat oficialii de la Praga, care au precizat că este posibil ca acestea să fie vândute şi în pieţele din Austria, Ungaria şi Luxemburg. Formele agresive de E. coli pot provoca deficienţe renale sau chiar probleme ale sistemului nervos central.
CLICK PE HARTĂ PENTRU A O MĂRI
Cele mai recente informaţii furnizate de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor arată că în Germania erau confirmate 276 de cazuri de îmbolnăviri, în Suedia - 10 cazuri, în Marea Brit