Poliţişti, avocaţi, politicieni, magistraţi şi alţi funcţionari publici sunt închişi în cele 10 închisori ruseşti destinate exclusiv oficialilor. Peste 9000 de persoane cu funcţii înalte sunt încarcerate pentru acte de corupţie sau violenţă, potrivit informaţiilor oficiale, citate de ziarul New York Times. Sursa: Reuters
Aceste închisori dedicate oficialilor corupţi sunt o moştenire a reformării sistemului de încarcerare din perioada post-comunistă, prin care s-a urmărit şi separarea numărului tot mai mare de oficiali închişi în centre de detenţie comune de ceilalţi deţinuţi care îi agresau pe foştii lor anchetatori.
Colonia de Corecţie 13 este una dintre cele 10 închisori destinate foştilor oficiali ruşi, iar deţinuţii sunt dovada edificatoare a corupţiei din justiţia rusească. Peste 1.500 din cei închişi la Colonia de Corecţie 13 sunt poliţişti. Printre deţinuţi se mai află 22 de jurişti, 15 ofiţeri ai Serviciului Federal de Securitate, câteva zeci de procurori, doi judecători, dar şi inspectori fiscali.
Unul dintre deţinuţi. Dmitri V. Rusanov, un fost căpitan de poliţie, închis la Colonia de Corecţie 13, a acceptat o mită de 330 de dolari de la un veterinar în 2006, pentru a ascunde faptul că acesta era dependent de droguri. Salariul lui de atunci era de 295 de dolari: " Nu ne pasă dacă pierdem o slujbă care se plăteşte atât de prost", a declarat Rusanov, citat de New York Times.
Miliarde de dolari sub formă de mită
Din cei peste 9.000 de deţinuţi din cele zece închisori, peste 8.000 sunt foşti poliţişti, majoritatea încarceraţi pe fondul luptei împotriva corupţiei endemice declanşate de liderul de la Kremlin, Dmitri Medvedev.
O lege adoptată în luna februarie, propusă de preşedintele Medvedev, prevede reducerea corupţiei din sistemul public prin reducerea cu 20 de procente a efectivelor poliţiei. c