Manuscrisele lui Emil Cioran cumpărate de omul de afaceri George Brăiloiu la o licitaţie la Paris, au intrat joi în posesia Academiei, potrivit academicianului Eugen Simion, citat de Mediafax.
Omul de afaceri George Brăiloiu a cumpărat prin compania sa, KDF Energy, întregul fond cu 123 de manuscrise şi documente personale ale lui Emil Cioran, la finalul licitaţiei organizate pe 7 aprilie, la Paris, de casa Binoche şi Giquello, oferind întreaga sumă la care s-a ajuns prin licitarea fiecărui obiect în parte - 406.000 euro, fără taxe, adică în total 507.500 de euro.
Pe 12 aprilie, George Brăiloiu a anunţat că va dona manuscrisele şi documentele lui Emil Cioran Bibliotecii Academiei Române. De altfel, în aceeaşi zi, el a primit pentru acest gest din partea Academiei Române distincţia Meritul Academic, cea mai înaltă pe care o acordă acest for.
Academicianul Eugen Simion a anunţat atunci că s-a hotărât deja ca aceste manuscrise să fie facsimilate, ca şi manuscrisele lui Eminescu, şi publicate într-un număr de exemplare, pe cheltuiala Academiei.
Printre obiectele scoase la licitaţie la hotelul Drouot Richelieu din Paris, pe 7 aprilie, s-au numărat caiete manuscrise - "Tragicul cotidian", "Adolescenta", "Jansenismul", "Pamflet şi pamfletar", "Consideraţiuni asupra problemei cunoştinţei la Kant", "Banalitate şi transfigurare", "Cartea amăgirilor", "Lacrimi şi sfinţi", "Schimbarea la faţă a României" -, numeroase cărţi poştale şi scrisori adresate părinţilor şi altor rude, o fotografie a lui Cioran reprezentat aşezat, semnată pe verso, diploma de bacalaureat, datată 5 octombrie 1928, diploma de licenţă în filosofie şi litere, datată 23 iunie 1932, un carnet de student emis în Germania pentru anul şcolar 1933 - 1934, cu fotografie şi semnătură, mai multe cărţi de identitate emise de autorităţile germane, un paşaport, eliberat la 15 septembrie 1934, un