Ştefan Kostyal, generalul filosovietic, dovedit înainte de Revoluţie ca fiind spion al URSS, mai dă jos o cărămidă din zidul ridicat de Ion Iliescu în jurul teoriei „emanaţiei“
Kostyal, spionul care a creat planul Revoluţiei
Generalul Ştefan Kostyal vorbeşte despre grupul complotist care plănuia anihilarea lui Ceauşescu, despre convingerea sa că Virgil Măgureanu, cel care în 1990 avea să devină şeful Serviciului Român de Informaţii, era „cârtiţa" Securităţii infiltrată în grupul lor, despre ezitările lui Ion Iliescu şi despre relaţiile pe care le-a păstrat în Moscova zilelor noastre.
El trimite un mesaj către Iulian Vlad, ultimul comandant al Securităţii, devenit, după Revoluţie, un personaj discret, fără ieşiri publice. Ştefan Kostyal, unul dintre cei mai importanţi militanţi prosovietici din anii '80, susţine că Iulian Vlad a tolerat mişcarea ofiţerească de înlăturare a regimului dictatorial al lui Ceauşescu: „A fost cu noi. Asta pot să spun. În rest, îi fac mult rău lui Vlad dacă spun mai mult. Dar să nu uite că ştiu".
„Adevărul": Când a început mişcarea ofiţerilor împotriva lui Ceauşescu?
Ştefan Kostyal: Mişcarea anticeauşistă ba a fost, ba n-a fost, ba singur, ba împreună. N-a fost o organizaţie. Mai era între noi turnătorul ăla, Măgureanu...
De ce-i spuneţi turnător?
Pentru că el lucra pentru Securitate.
Era infiltrat între dumneavoastră, complotiştii?
Da.
Ce v-a făcut să credeţi asta?
Am avut oameni care mi-au transmis. Vasile Patilineţ mi-a spus, înainte să moară, în 1984, să avem grijă cu Măgureanu, că e dubios. Apoi, Patilineţ a murit ciudat în accident de maşină în Turcia. Virgil Măgureanu era prieten cu Radu Nicolae (n.r. - ofiţer de Marină, degradat în anii '80 pentru suspiciunea de spionaj în favoarea URSS). Mergeau la Scorniceşti, satul nata