Autorităţile de la Moscova şi Kiev vor relua livrările externe de grâu de la 1 iulie, după ce le-au suspendat vara trecută. Seceta şi incendiile din 2010 i-au forţat pe ruşi şi pe ucraineni să stopeze exporturile de cereale. Ca rezultat, în trei luni, preţul grâului a crescut cu 60%.
Citiţi şi:
Care este cea mai bună pâine
Doi dintre principalii producători mondiali de grâu, Rusia şi Ucraina, vor relua livările externe începând cu 1 iulie, în urma unor prognoze favorabile privind recoltele din acest an. Decizia vine în contextul în care recoltele de cereale ale mai multor ţări europene şi ale Statelor Unite sunt ameninţate de secetă.
Vara trecută, Rusia - al patrulea exportator mondial de grâu - a fost afectată de cea mai severă secetă din ultimul secol. Recolta de grâu a fost cu 31,1% mai mică faţă de cea din 2009, ceea ce a dus la suspendarea livrărilor externe începând cu 15 august. Ulterior, din octombrie, şi Ucraina a impus aceeaşi măsură. Din cauza acestor decizii şi a deficitului de cereale înregistrat la nivel mondial, preţul grâului s-a majorat cu 60% în numai trei luni.
Acum, cele două state anunţă că grâul lor va reveni pe pieţele internaţionale mai repede decât se credea. Vladimir Putin, premierul rus, anunţase că restricţiile vor fi aplicate până la sfârşitul lui 2011. Ruşii au mărit suprafaţa cultivată cu 10% şi, potrivit analiştilor, vor oferi preţuri mai mici pentru a‑şi redobândi competitivitatea. Ucrainenii se aşteaptă, de asemenea, la o recoltă cu 15% mai mare faţă de 2010.
Un context complicat
Reluarea exporturilor de către cele două state ar putea duce la ieftinirea grâului la nivel mondial, însă părerile analiştilor diferă. Alexander Korbut, vicepreşedintele Asociaţiei Cerealelor din Rusia, crede că am putea asista la o scădere a preţului de 5-7%, potrivit Bloomberg. Însă contextul n