Momentul actual ar putea fi favorabil pentru investiții în titluri ale companiilor din farma sau auto, însă calculele trebuie făcute foarte bine din cauza incertitudinilor economiei, în general.
Deși anul trecut au înregistrat rezultate financiare peste așteptări, companiile din sectorul chimic, farmaceutic și cel auto listate la Bursa de Valori București (BVB) ar putea crește și anul acesta, în ciuda incertitudinilor legate de factorii macroeconomici, potrivit raportului „Rezultate companii BVB - Anul 2010“, realizat de analiștii de la casa de brokeraj Tradeville.
Raportul arată că majoritatea economiilor vestice nu vor avea parte de „reveniri spectaculoase“ anul acesta, în timp ce emergentele sunt în pericol de supraîncălzire.
„În plan național, România se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ieșirea din recesiune, pe fondul creșterii susținute a prețurilor, existând serioase riscuri de stagflație“, spune Ovidiu Dumitrescu, analist Tradeville.
Firmele se vor confrunta astfel cu presiunea creată de factorii de piață, depinzând de viteza cu care își va reveni cererea internă. Există însă posibilitatea ca societăți precum cele din sectorul farmaceutic să fie mai puțin afectate de problemele pieței.
Dacia ajută sectorul auto
Industria de îngrășăminte și produse chimice ar putea fi dezavantajată de o ieșire tehnică din recesiune nesusținută de realitatea economică. Dependența de exporturi a producătorilor de îngrășăminte (cu circa 70% din vânzările totale) și de prețul gazelor naturale poate afecta puternic profiturile companiilor de profil.
De altfel, Azomureș, unul dintre cei mai mari producători de la noi, și-a bugetat un profit, în acest an, de 32,7 milioane lei în ciuda rezultatului net de anul trecut, de 154 milioane lei, care, astfel, este considerat excepțional.
Sectorul farmaceutic, care est