Bacteria mortală E. Coli continuă să facă victime în Germania: zece persoane au murit și sute sunt infectate. Boala s-a răspândit în Suedia, Danemarca, Olanda și Marea Britanie. Castraveții ucigași au fost exportați și în Cehia, Austria, Ungaria și Luxemburg. Spania a sistat exporturile suspecte. Sursa: REUTERS
În ciuda isteriei create, românii nu sunt în pericol și nu a fost emisă nicio avertizare. „Povestea asta este în Germania și în țările care au importat castraveți din Spania, dar pentru România nu este cazul să ne panicăm. România exportă castraveți în această perioadă, nu importă”, a declarat Adrian Rădulescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii.
"Nu am primit nicio avertizare de la organismele europene. De obicei, vara nu importăm castraveţi, nu cred să fim în pericol. Se pare că românii sunt mai rezistenţi, întrucât în ultimii ani au fost descoperite şi la noi în alimente aceste bacterii, dar nu am avut cazuri de infecţii", ne-a declarat și Constantin Lupescu, director în cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din Bucureşti.
Autoritățile din Germania spun că epidemia este neobișnuită și agresivă. „Este una dintre cele mai mari epidemii din lume și cea mai mare din Germania. De obicei afectează copiii sub cinci ani, dar, de data aceasta, este vorba de adulți în proporție de 87%, majoritatea femei”, potrivit Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Transmisibile.
Spania: „Nu există nicio dovadă că noi suntem de vină”
Ministrul Agriculturii din Spania a declarat ieri că nu există nicio dovadă că legumele exportate în Germania ar fi de vină pentru moartea a cinci oameni și îmbolnăvirea altor 300, relatează Associated Press.
Autoritățile spaniole și cele germane au demarat o serie de investigații pentru a vedea dacă acei castraveți erau deja con