Cremele de plajă trebuie să aibă spectru larg de acţiune, iar produsele se aleg în funcţie de fototipul pielii. Mai ales persoanele cu piele deschisă la culoare ar trebui să folosească zilnic produse cu efect fotoprotector şi nu doar atunci când merg la plajă, spun specialiştii.
Primul lucru pe care trebuie să-l facem atunci când cumpărăm un produs cu factor de protecţie solară (FPS) este să ne asigurăm că pe etichetă este specificat faptul că are un spectru larg de acţiune, deoarece acest lucru înseamnă că ne protejează pielea atât împotriva radiaţiilor ultraviolete de tip A (UVA), cât şi împotriva celor de tip B (UVB). Potrivit specialiştilor, un alt lucru de care trebuie să ţinem cont este faptul că tipul de produs (loţiune, spray, ulei, cremă sau stick) trebuie ales în funcţie de fototipul fiecăruia, adică de culoarea pielii, a părului şi a ochilor, dar şi în funcţie de gradul de protecţie conferit de preparat.
„Practic, cu cât pielea este mai deschisă la culoare, cu atât gradul de protecţie UVA şi UVB trebuie să fie mai mare. În ceea ce priveşte tipul de produs, pentru pielea uscată se recomandă loţiune, iar persoanele cu ten gras, acneic trebuie să folosească creme speciale. În plus, persoanele cu alergii la diverse produse de îngrijire ale pielii trebuie să aleagă creme de fotoprotecţie care să nu conţină acid paraaminobenzoic sau parfum, aceste substanţe fiind adesea implicate în producerea reacţiilor alergice", spune medicul primar dermatolog Oana Clătici de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.
Trebuie folosite zilnic
În zilele însorite, suntem expuşi la acţiunea razelor ultraviolete în majoritatea timpului, nu doar atunci când mergem la plajă. De aceea, specialiştii spun că produsele cu factor de protecţie solară ar trebui folosite zilnic. Astfel, mai ales persoanele predispuse către arsuri solare, adică cele cu pielea