În România se poate vorbi despre un \"fenomen\" de fraudare a licitaţiilor, care ar putea ajunge la peste 50% din cazuri, cel puţin în ceea ce priveşte \"tentaţia\", \"încercarea\" de fraudare, a declarat ministrul Dezvoltării şi Turismului, Elena Udrea. Sursa: Adi Pîclișan
"M-aş feri să spun un procent, dar este foarte mare, cel puţin în ceea ce priveşte tentaţia, încercarea", a afirmat Udrea, întrebată fiind câte licitații sunt fraudate, în cadrul emisiunii "După 20 ani", difuzată de ProTV.
Ea a adăugat că un procent de peste 50% este totuşi unul la care s-ar putea ajunge.
Ministrul Dezvoltării a mai menţionat că se întâmplă ca multe licitaţii, organizate la nivelul administraţiilor publice locale, să fie evident direcţionate către anumite firme.
De pildă, din 13 proiecte cu fonduri europene analizate de Ministerul Dezvoltării, la patru proiecte privind reabilitarea drumurilor judeţene s-au constatat nereguli în derularea contractelor de către consiliile judeţene.
Problemele care ar putea genera suspendarea plăţilor trebuie rezolvate cu administraţiile publice locale, care "trebuie să înţeleagă că nu pot face cum s-au obişnuit până acum, de pildă, să introducă anumite clauze în caietele de sarcini", a spus Udrea.
Ea a adăugat că a văzut, de exemplu, clauze ca "buldozerele să fie roşii".
Noi standarde la licitații
În plus, mai există practica unor firme de a contesta licitațiile, pentru a obține de la câștigător fie o subcontractare, fie bani ca să își retragă contestația.
Potrivit ministrului, pentru a rezolva o serie de probleme, s-a elaborat o documentație unică pentru licitații, aflată acum în avizare la Autoritatea Națională pentru Reglementarea și Monitorizarea Achizițiilor Publice. De asemenea, sumele prevăzute în contract nu mai pot fi suplimentate cu mai mult de 10%.
Totodat