Foto: agerpres În ideea în care, la viitorul recensământ al populaţiei, vor rezulta comunităţi locale în care prezenţa etnicilor maghiari va scădea sub cele 20 de procente necesare pentru a-şi putea folosi limba maternă în administraţie, UDMR va promova reducerea acestui prag prin modificarea legislaţiei.
Este promisiunea făcută de europarlamentarul Iuliu Winkler participanţilor la Conferinţa “Împreună în Transilvania” care s-a desfăşurat, sâmbătă, la Deva.
“În contextul recensământului trebuie să formulăm şi un scop politic, şi anume reducerea pragului de 20% la aplicarea drepturilor privind folosirea limbii maghiare”, a spus Iuliu Winkler. Potrivit acestuia, în contextul schimbării parametrilor demografici vor exista comunităţi maghiare care vor coborî sub pragul de 20% în unele unităţi administrativ-teritoriale, aceasta însemnând retragerea dreptului lor la folosirea limbii materne în administraţie şi justiţie, aceasta presupunând disparţia unui drept câştigat. “De aceea, UDMR va acţiona pentru modificarea legislaţiei şi reducerea pragului demografic de 20% care este în vigoare în prezent”, a explicat Iuliu Winkler.
În prezent, legea administraţiei publice locale prevede că minorităţile care reprezintă 20% din populaţie pot utiliza limba maternă în administraţia publică.
Ideea scăderii acestui prag a mai fost folosită şi de senatprul UDMR Gyorgy Frunda încă de anul trecut, el exprimându-şi atunci intenţia de a coborî acest nivel la 15%, motovând că recensămintele din 1992 şi 2002 arătau că "populaţia pe etnii este în scădere".
Foto: agerpres În ideea în care, la viitorul recensământ al populaţiei, vor rezulta comunităţi locale în care prezenţa etnicilor maghiari va scădea sub cele 20 de procente necesare pentru a-şi putea folosi limba maternă în administraţie, UDMR va promova reducerea acestui prag prin modificarea legislaţiei. @N_P