Cetatenii maltezi au votat in favoarea legalizarii divortului, in cadrul unui referendum fara caracter obligatoriu. Malta, natiune majoritar catolica, era ultima tara membra a Uniunii Europene care nu permitea divortul, scrie publicatia britanica The Guardian.
Aproape trei sferturi dintre alegatori au votat sambata, 28 mai, pentru introducerea divortului in Malta. Potrivit publicatiei The Times of Malta, prezenta la vot a fost de 72%.
"Chiar daca rezultatul nu este cel pe care ni l-am dorit, este de datoria noastra sa avem grija ca vointa majoritatii sa fie respectata", a declarat primul-ministru maltez Lawrence Gonzi, intr-un discurs televizat sustinut duminica.
Gonzi, care a militat impotriva legalizarii divortului, a mai precizat ca este randul Parlamentului sa elaboreze si sa adopte o lege privitoare la desfacerea casatoriilor. Biserica catolica, extrem de influenta in randul maltezilor, a realizat o campanie impotriva legalizarii divortului.
"Acest vot aduce Malta intr-o noua era, in care statul si Biserica sunt separate", a declarat Jeffrey Pullicino Orlando, membru al Partidului Nationalist aflat la guvernare si sustinator al legalizarii divortului.
In cadrul referendumului, maltezii au fost intrebati daca ar trebui ca Parlamentul sa introduca o lege care sa le permita cuplurilor sa obtina divortul dupa patru ani de separare.
Anterior, cuplurile malteze puteau cere o "separare legala" prin intermediul instantelor judecatoresti sau o anulare a casatoriei, realizata de catre Biserica - ambele solutii fiind procese complexe, care se puteau intinde pe o perioada de pana la noua ani. O a treia optiune era obtinerea unui divort in strainatate, acesta fiind ulterior recunoscut si in Malta. Cetatenii maltezi au votat in favoarea legalizarii divortului, in cadrul unui referendum fara caracter obligatoriu