Alexandru Chira și Casa geometrului
Sala Galateca găzduieşte o expoziţia "Ziarului neconvenţional", publicaţia editată de mai mulţi ani de plasticiana Paula Ribariu, ca o formă de protest faţă de statutul artistului contemporan, pe de o parte, ca o modalitate de a evidenţia autenticitatea actului creator, indiferent de stilul fiecărui artist şi al formei lui de racordare la existenţă, pe de altă parte. Tipărit la computer, în câteva zeci de exemplare, difuzat din mână în mână, "Ziarul neconvenţional" este, el însuşi, o formă de manifestare a conştiinţei estetice.
Ciclul de expoziţii curatoriate de Paula Ribariu sub această siglă a adunat, de-a lungul anilor, atât numele consacrate ale artelor vizuale româneşti, cât şi tinerii ale căror lucrări dovedesc căutarea unui drum propriu, întemeiat pe originalitate şi pe calitatea artistică indiscutabilă.
Interesantă în concepţia Paulei Ribariu este includerea în acest demers, alături de plasticieni, şi a unor scriitori ca Adriana Bittel şi Constantin Abăluţă, prezenţi cu file de manuscris, sau a unor critici de artă, cum ar fi Pavel Şuşară, care însoţeşte acest demers de mai mulţi ani.
Peisajele lirice ale Sandei Butiu
Anul acesta expun la Galateca câteva personalităţi din "vechea gardă". La intrarea în expoziţie vizitatorul este "primit" de Alma Redlinger, a cărei "Natură statică", cu un desen puternic, în echilibru perfect cu pata de culoare pusă alert, mărturiseşte aceeaşi capacitate de îmbinare a a rigorii constructive şi a emoţiei.
Pentru Alexandru Chira, pictura este, în primul rând, "una cosa mentale". Compoziţia sa, perfect structurată, sub semnul "Casei geometrului", cu elementele ce par să plutească în spaţiu, conţine o poezie aparte, ce transpare din formele epurate ale corpului uman şi ale obiectelor.
Alma Redlinger, rigoare și sensibilitate
Tot poezie, altfel "